Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ



1.                  TAYTOTHTA:

1.1              ΤΙΤΛΟΣ
«Μυκηναϊκός Πολιτισμός»

1.2              ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ:
Νίκου Ε. Ελένη

1.3              ΠΕΔΙΟ,ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ,ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

Το διδακτικό σενάριο αναφέρεται στην 5η και 6η ενότητα του 2ου κεφαλαίου του  βιβλίου οργανισμού της α΄ Γυμνασίου με τίτλο « Η Εποχή του Χαλκού(3000-1100π.Χ)» και πραγματεύεται  θέματα τα οποία έχουν σχέση γενικότερα με το μυκηναϊκό κόσμο και τη μυκηναϊκή θρησκεία και τέχνη.  Ειδικότερα, άπτεται θεμάτων που σχετίζονται με την κοινωνικοπολιτική και οικονομική οργάνωση του μυκηναϊκού κόσμου, με το σύστημα γραφής των Μυκηναίων, με τις αιτίες δημιουργίας αλλά και κατάρρευσης του μυκηναϊκού μεγαλείου,  με τις θρησκευτικές αντιλήψεις των Μυκηναίων και με την καλλιτεχνική απόδοση του κόσμου που τους περιτριγύριζε.  Το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί διδακτική πρόταση για διδασκαλία και δεν έχει υλοποιηθεί στη σχολική αίθουσα.
Για την επιτυχή διεξαγωγή αυτού του σεναρίου εμπλέκονται οι εξής γνωστικές περιοχές:

  • Ιστορία: καλλιέργεια της ιστορικής σκέψης μέσα από τη διερεύνηση της ιστορικής περιόδου πριν από την εμφάνιση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.
  • Γεωγραφία: γνωριμία με τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδα. 
  • Γλώσσα: καλλιέργεια του προφορικού λόγου και διαλογικών μορφών επικοινωνίας, παραγωγή δομημένου γραπτού λόγου και διαχείριση πολλαπλών πηγών πληροφορίας.
  • Εικαστικά: ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών. 
  • ΤΠΕ: προσέγγιση των ΤΠΕ ως εργαλείων και πηγών μάθησης.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ SUMOPAINT ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Παράδειγμα δημιουργημένο με Sumopaint για την εργασία Γ του κοινού φύλλου εργασίας από το διδακτικό σενάριο της ιστορίας.